گزارش جامع اجلاس روسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی در مشهد
در روز نخست اجلاس رؤسای دانشگاهها چه گذشت؟
اجلاس سه روزه رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی از صبح روز چهارشنبه (چهارم بهمنماه) در دانشگاه فردوسی مشهد آغاز و مسائل حوزه آموزش عالی اعم از موضوعات آموزشی، پژوهشی و صنفی فرهنگی در این اجلاس پیگیری شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل پارک علم وفناوری هرمزگان؛ اجلاس رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور کلید خورد، در حالی که برخی رؤسای دانشگاه و مسؤولان حوزه آموزش عالی ساعت ۲ نیمه شب گذشته به شهر مشهد محل برگزاری اجلاس رسیده بودند، ساعت ۶ صبح زمان صبحانه بود و رأس ساعت ۷ آغاز اجلاس با صوت دلنشین قاری نوجوان اعلام شد و این آغاز نشان از برگزاری یک اجلاس کاملا منظم داشت.
گروهی برای خواندن سرود جمهوری اسلامی ایران به تالار دانشگاه فردوسی مشهد آمده بودند و بعد از خواندن سرود سخنرانیهای مسؤولان یکی پس از دیگری آغاز شد.
ابتدا مسعود میرزایی شهرابی سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد ضمن خیرمقدم به میهمانان درباره دانشگاه فردوسی صحبت کرد و گفت: این دانشگاه سعی دارد مطالبات مقام معظم رهبری همچون جریانسازی و رشد فعالیتهای فرهنگی، علمی و رسیدن به تمدن نوین اسلامی در مؤلفههای رشد اقتصادی و علمی را در این دانشگاه به سرانجام برساند.
علی شمسیپور سخنگوی وزارت علوم هم در این مراسم سخنرانی کرد، شمسی پور که قد و قامتش سوژه مجری برنامه شده بود، با اشاره به اغتشاشات سال گذشته در دانشگاهها گفت: هنر آموزش عالی این بود که با ابزار انضباطی مسأله امنیتی را حل کرد.
وی با تحلیلی از دوره کنونی وزارت علوم آن را به ۴ قسمت ۴ ساله تقسیم کرد و گفت: باید سال اول را سال انتصابات بنامیم این سال مهمترین مقدمه شروع کار بود. ، متأسفانه سال دوم وزارت به اغتشاشات و مدیریت اغتشاشات گذشت و سال سوم، سال عملیات وزارت علوم است، سال چهارم نیز سال انتخابات خواهد بود که مسأله فرود آرام و جمعبندی پروژهها را خواهیم داشت.
در حین سخنرانی شمسی پور، برگه متن سخنرانی از دست وی بر زمین افتاد و سخنگوی وزارت علوم از آن به عنوان سوادش یاد کرد و گفت: «سوادم افتاد. »
قاسم عموعابدینی معاون وزیر علوم نیز به تنهایی و با یک میکروفون سیار در یک پنل حضور یافت و با ارائه پاورپوینت، درباره برنامههای مختلف حوزه آموزش برای رؤسای دانشگاهها صحبت کرد.
عموعابدینی گفت: باید طرح استادمحوری را گسترش دهیم، ۵۹ درصد افزایش پذیرش دانشجوی دکتری به روش استاد محوری داشتیم، ۲۰ درصد از پذیرش آزمون دکتری هم استاد محور شده است، این کار باید توسعه یابد.
وی افزود: آئین نامهای داریم که رئیس جمهور دستوری دادند، اگر ابلاغ شود تحول بزرگی در زمینه اشتغال دانش آموختگان ایجاد میشود، آییننامه بورس هم داریم که دانشجویان براین اساس جذب بورس میشوند، آییننامه کارورزی و کارآموزی هم اگر ابلاغ شود بودجه بورس تأمین میشود.
عموعابدینی همچنین درباره ضرورت ایجاد دانشگاه حکمت بنیان گفت: دانشگاه حکمت بنیان دانشگاه خاص جمهوری اسلامی در سطح دنیاست چرا که حکیم پروری خاص ایرانیها بوده است. دانشگاه و پژوهشگاهها به من نامه زدن که ما میخواهیم حکمت بنیان شویم، ۳۰ دانشگاه جمهوری اسلامی باید به مدل دانشگاه حکمت بنیان تبدیل شوند، در این راستا هر چند سال نشان حکیم را به افراد اعطا میکنیم.
در پنل پس از صرف ناهار نیز هاشم داداش پور و معاونانش به ارائه صحبتهایی درباره مسائل صنفی و فرهنگی دانشجویان پرداختند.
در این پنل ضمن بیان طنزهایی که خواب بعد از نهار رؤسا را میپراند قهوه هم سرو شد تا چرت ظهرگاهی به کلی از بین برود، داداشپور هم میان صحبتهای مدیران سازمان امور دانشجویان تک جملههایی میگفت که مبحث را کامل جا میانداخت.
داداش پور گفت: دانشجویان نمونه ملی از سال آینده از میان دانشجویان سرآمد انتخاب میشوند و هدف این است تا میتوانیم موضوع دانشجوی سرآمد را فراگیر کنیم.
وی همچنین از طراحی المپیادهای مختلف خبر داد و گفت: ثبت نام المپیاد ورزشهای فناورانه از اول اسفند آغاز میشود، با این المپیاد توجه به حوزه فناوری را نشان دادیم و این المپیاد را در ۳ حوزه را تعریف کردیم؛ ورزشهای رباتیک، ورزشهای دیجیتال و نوآوری و فناوری در حوزه ورزش.
محمدمهدی مسعودی مدیرکل بورس و اعزام دانشجویان سازمان امور دانشجویان نیز از نبود توازن در داوطلبان کنکور گروههای آموزشی مختلف خبر داد و گفت: تعداد داوطلبان تجربی در کنکور ۱۴۰۱ حدود ۵۸۰ هزار نفر بوده که نیمی از داوطلبان را دربرمی گیرد، با توجه به این آمار و تعداد داوطلبان گروه ریاضی و فنی به زودی باید نیروی فنی وارد کنیم.
وی ادامه داد: تعداد دانشجویان ایرانی در ترکیه بیش از ۲۲ هزار و ۶۰۰ نفر است و ۷۵ درصد آنها در دانشگاهی تحصیل میکنند که مورد تأیید وزارت علوم و بهداشت نیست، همچنین در روسیه ۷ هزار و ۲۰۰ نفر دانشجوی ایرانی داریم که ۷ هزار نفر در پزشکی و دندانپزشکی درس میخوانند که مدارک بیشتر آنها هم مورد قبول نیست.
محمدجواد سلمانپور معاون بورس و امور دانشجویان بینالملل سازمان امور دانشجویان هم با اشاره به ضرورت افزایش تعداد دانشجویان بینالملل گفت: اگر تعداد دانشجویان خارجی به ۳۲۰ هزار دانشجو برسد در تاریخ تشیع و انقلاب ثبت میشود، همچنین باعث تثبیت مرجعیت علمی کشور میشود، مرجعیت علمی هم راه را برای تحقق مرجعیت اقتصادی، مرجعیت سیاسی و غیره باز میکند بنابراین در نگاه میان مدت هر دانشجوی بینالمللی دری را برای تأمین منافع علمی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است.
صمد نژاد ابراهیمی مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی نیز در پنلی درباره امور پژوهشی صحبت کرد و گفت: بیشترین مشکلات پروندههای ارجاعی به کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش وزارتی این است که دانشجو یا هیأتعلمی از قانون اطلاع نداشته است و این آرا خیلی بازدارنده نبوده است.
به گفته وی، آییننامههای مرتبط با اخلاق در پژوهش مجدد مؤسسات ابلاغ شده است.
محمد خلجامیرحسینی رئیس مرکز جذب اعضای هیأت علمی نیز در ابتدای صحبتهایش در راستای شعار اجلاس تبدیل خاک به انسان، هدیهای قرآنی به رؤسای دانشگاه تقدیم کرد و از آغاز فراخوان جذب از امروز خبر داد.
محمدعلی زلفیگل وزیر علوم هم در حاشیه این اجلاس به خبرنگاران گفت: به محض تصویب و ابلاغ آییننامه ارتقاء اعضای هیأت علمی که با رویکرد مورد نظر رهبر معظم انقلاب در حال تصویب است، کشتی آموزش عالی با بهره وری بسیار به جلو خواهد رفت.
زلفیگل افزود: خوشبختانه همانگونه که رئیس جمهور فرمود دانشگاهها و پژوهشگاهها باید اتاق فکر دولت قرار گیرند، یکی از برنامههایی که در این اجلاس پیگیری میشود، هماندیشی و اشتراک نظر و تبادل آرا میان رؤسای دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و پژوهشگاهها است تا در این مسیر کمترین چالش را داشته باشیم.
حضور عبدالرسول پورعباس رئیس مستعفی سازمان سنجش آموزش کشور در این اجلاس نیز از جمله نکات مورد توجه بود.
حسن ختام روز اول اجلاس رؤسای دانشگاهها آتش بازی در حیاط دانشگاه فردوسی مشهد به مناسبت میلاد با سعادتامیرالمؤمنین امام علی(ع) بود.
روز پدر رؤسای دانشگاهها در اجلاس چگونه گذشت ؟
روز دوم اجلاس سه روزه رؤسای دانشگاهها همزمان با میلادامیرالمؤمنین و روز پدر در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
جالب آنکه محمد سلیمانی رئیس مرکز هیأت امنا و هیأتهای ممیزه وزارت علوم امروز را با یک شوخی درباره هدیه روز مرد و جوراب آغاز کرد. پاسخگویی وزیر علوم در بخشهای مختلف از نکات مورد توجه روز دوم اجلاس رؤسای دانشگاهها بود.
وزیر علوم در صحبتهای خود دانشگاه یزد را بخاطر مدیریت مناسب تعداد یاوران علمی با دانشجوها مورد تشویق ویژه قرار داد و از رئیس دانشگاه علامه طباطبایی نیز بابت رشد ۱۵۶ درصدی بودجه دانشگاه و سیدمحمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران هم بابت مولدسازی تقدیر کرد.
در این روز از معاون فعلی و سابق فناوری و معاون فرهنگی وزارت علوم نیز تقدیر شد، دلیل این امر هم رونماییهای امروز در ۲ بخش فرهنگی و فناوری بود.
سامانه نظام بهرهوری فرهنگی اجتماعی با حضور وزیر علوم در حاشیه اجلاس رؤسای دانشگاهها رونمایی شد، محمدعلی زلفی گل وزیر علوم با بیان اینکه معاونت فرهنگی سامانهای طراحی کرده که در آن فعالیتهای فرهنگی دانشگاهها هر لحظه قابل رصد است، عنوان کرد: به ازای خانواده هر دانشگاه و دانشجویان کارنامه فرهنگی ایجاد شده است.
وی با اشاره به موضوع این اجلاس که بهره وری در آموزش عالی است، عنوان کرد: معاونت فرهنگی اجتماعی بسته بهره وری فرهنگی اجتماعی را در آموزش عالی تهیه کردند، برای اینکه بتوانیم بهره وری را در عرصههای مختلف آموزش عالی داشته باشیم. ارزیابی امسال از رؤسای دانشگاهها و رتبهبندی دانشگاهها و تعیین رؤسای برتر بر اساس این سامانه و براساس بهره وری فرهنگی و
بر اساس شاخصهایی است که در این سامانه قید شده و اقدامات فرهنگی به عنوان یکی از شاخصها لحاظ میشود.
عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم نیز در این باره گفت: موضوع رتبهبندی دانشگاهها یکی از کارکردهای مهم سامانه فرنما است که سامانهای تعاملی، افقی و مشارکتی است، دسترسی این سامانه به تمام دبیران انجمنها و کانونها داده شده و ثبت اولیه اطلاعات و مستندات لازم توسط آنها صورت میگیرد و تأیید نهایی مستندات نیز توسط کارشناسان انجام میشود.
وزیر علوم همچنین در حاشیه روز دوم اجلاس رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی از ۲ فناوری توسعه یافته در پارک علم و فناوری خراسان رضوی رونمایی کرد، این فناوریها شامل ارائه راهکار دسکتاپ ابری دانشگاهی و سیستم حفاظت از سرعت و لرزش و کاندیشنمانیتورینگ برای ماشینهای دوار با حساسیت بالا در نیروگاهها بود.
همچنین وزیر علوم پیگیری مشکلات را از رؤسای دانشگاه خواستار شد و رئیس دانشگاه مولد و جسور را دارای توانمندی حل مشکلات برشمرد.
یکی از خبرهای خوش مطرح شده در روز دوم اجلاس نیز از سوی مسعود گنجی رئیس صندوق رفاه دانشجویان مطرح شد، گنجی از افزایش میزان وام دانشجویی خبر داد و گفت: علاوه بر وام دانشجویی، وام ودیعه مسکن متأهلی نیز افزایش یافته است.
فخر السادات نصیری مشاور وزیر علوم در امور زنان و خانواده هم در سخنرانی خود خبر خوشی برای بانوان نخبه مطرح کرد و از ایجاد شبکه نخبگانی زنان عرصه آموزش عالی خبر داد.
روح الله سهرابی مشاور وزیر علوم در برنامهریزی و امور راهبردی هم گفت: از دانشگاهها خواستیم در مورد وضعیت سند راهبردی خود به ما اطلاع دهند، براین اساس اسناد راهبردی ۹۵ دانشگاه در حال بازنگری است.
نکته جالب دیگر روز دوم اجلاس هم دفاع تمام قد جواد محمدی رئیس پژوهشگاه ژنتیک از شورای عالی انقلاب فرهنگی بود.
پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم هم در این اجلاس از تحصیل دوره کارشناسیاش در دانشگاه فردوسی مشهد گفت و از استادش مرحوم دکتر محمد رحیمیزاده یاد کرد.
برنامههای امروز با دیدار تولیت آستان قدس رضوی و صرف شام حضرتی به پایان رسید.
اجلاس رؤسای دانشگاهها با تقدیر و تجلیل به پایان رسید
اجلاس رؤسای دانشگاهها، مؤسسات آموزش عالی و پارکهای علم و فناوری از روز چهارشنبه (ششم بهمنماه) در دانشگاه فردوسی مشهد آغاز به کار کرد وشب ششم بهمنماه به کار خود خاتمه داد.
در روز پایانی این اجلاس، علی خطیبی معاون وزیر علوم با تأکید بر اهمیت احداث مسکن دانشگاهیان گفت: وزارت علوم فعالترین دستگاه در بحث ساخت مسکن است، بر اساس توافق با وزارت راه، اولویت اول فاقدین مسکن و اولویت دوم همه افراد برای کسب مسکن دانشگاهیان را مد نظر قرار دادیم.
وی ادامه داد: برای اولین بار دستور آغاز ساخت مسکن کارکنان یک دستگاه با حضور رئیس جمهور و در جلسه شورای عالی مسکن طی هفته آینده در یک جلسه ویدیو کنفرانس داده خواهد شد. در این جلسه روند تغییر کاربری زمینهای ۱۳ دانشگاه در ۸ استان انجام شده است، به دلیل اهمیت نخبگان و آموزش عالی دارد خود رئیس جمهور روند آغاز ساخت مسکن را اعلام میکنند.
شهاب جنابی دستیار وزیر علوم در امور مردمیسازی نیز از رؤسای دانشگاهها، مؤسسات آموزش عالی پژوهشی و فناوری درخواست کرد که پیرامون موضوع مردمیسازی تأمل داشته باشند و سازوکارهایی برای جلب مشارکت دانشگاهیان و مردم در تصمیمسازی، تصمیمگیری و اجرا و نظارت شناسایی و طراحی شود.
وی با بیان اینکه که در این زمینه با نقطه مطلوب فاصله داریم، گفت: انعکاس اقدامات در حال انجام درباره مردمیسازی و برنامه پیشنهادی قابل اجرا و برنامهریزی در راستای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب از جمله اقداماتی است که رؤسای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری میتوانند در زمینه مردمیسازی انجام دهند، بر این باوریم که برای ایجاد تحول در تحقق گام دوم انقلابیه پای کار آوردن مردم و جلب مشارکت مردم نیاز داریم.
امید رضاییفر مدیرکل سیاستگذاری، برنامهریزی و توسعه فناوری وزارت علوم هم از ایجاد کارگزاریهایی برای ارائه خدمات تجاریسازی در پارکهای علم و فناوری خبر داد و گفت: در برخی موارد نمیتوانیم نیازها را را به درستی و کارآمدی احصا کنیم، عناصر زنجیره تجاری از روانشناسی نیروی انسانی، تأمین مالی، نظام اقتصادی و ارتباطات با خدمات پس از فروش و احصای نیازها از جمله وظایف این کارگزاریها است و پارکها را به مجموعههای اقتصادی متصل خواهد کرد.
مهدی الیاسی معاون سیاستگذاری و توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور نیز گفت: ما در کشور نیاز و وظیفه داریم که نوآوری به سنت و روال تبدیل شود.
وزیر علوم هم در پایان این اجلاس توصیههایی به رؤسای دانشگاهها کرد و گفت: بهرهوری آموزش عالی را جدی بگیرید، اگر ما شاخصهای بهرهوری آموزش عالی را نداشته باشیم عملاً در اجلاس فقط شعار دادهایم و ما نمیخواهیم این موضوع در حد شعار باقی بماند.
وزیر علوم همچنین از رئیس مرکز و نظارت و ارزیابی وزارت علوم درخواست کرد تا موضوع بهرهوری را در ارزیابی رؤسای دانشگاهها لحاظ کند و افزود: در اجلاس بعدی که ۱۰ نفر از رؤسای برتر دانشگاهها معرفی میشوند موضوع بهره وری حتماً لحاظ شود.
زلفیگل گفت: رؤسای دانشگاهها به اسنادفرادستی توجه داشته باشند و آنها را یاد بگیرند و در هر جلسه از شورای معاونان یک بخشی از اسناد فرادستی را ارائه کنند بهعنوان مثال یک اسلاید از سند دانشگاه اسلامی را مرور کنند، یک مدیر یا معاون دانشگاه را ارزیابی کنید به او لوح هدیه ارائه دهید و افرادی که خوب کار میکنند را تشویق کنید و البته برعکس هم همینطور.
در اختتامیه این اجلاس چند تقدیر و تجلیل هم انجام شد، مراسم تقدیر از امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، مسعود میرزایی شهرابی رئیس دانشگاه فردوسی مشهد، رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی و آریا شفقت رودسری رئیس دانشگاه علوم دریایی نوشهر برگزار شد.
امیر دریادار ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش هم گفت: بعد از ترک بندر، سیاسیون و نظامیان برزیل، بغض کردند و توییت زدند ما تا به حال، چنین سربازهایی را تجربه نکرده بودیم و این افتخار بزرگی برای ماست.
در این اجلاس از مستند خیر حوزه علم و فناوری نیز رونمایی شد.
همچنین محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ضمن تقدیر از خیرین آموزش عالی از عباس نوریان خیر این حوزه تجلیل کرد.
گفتنی است اجلاس بعدی رؤسای دانشگاهها در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در دانشگاه بوعلی سینای همدان برگزار میشود
آخرین اطلاعیه ها
برپایی غرفه جذب فعال در همایش دانشجویی توسط مرکز رشد واحد های فناور
[...]
گزارش تصویری بازدید رئیس پارک علم وفناوری از ظرفیت های جهاد دانشگاهی بندرعباس
[...]
حضور شرکت های مستقر در پارک علم وفناوری هرمزگان در سمینار کاربردی سازی هوش مصنوعی در تحول دیجیتال ( Ai Star)
سمینار کاربردی سازی هوش مصنوعی در تحول دیجیتال صنایع با حضور رئیس و معاون و پرسنل و شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری هرمزگان، برگزار گر[...]
تاسیس مرکز رشد مشترک پارک علم و فناوری و جهاد دانشگاهی بندرعباس؛ گامی بزرگ در راستای توسعه فناوری و کارآفرینی در هرمزگان
در دیدار اخیر رئیس و معاون فناوری و پشتیبانی پارک علم و فناوری استان هرمزگان با رئیس جهاد دانشگاهی بندرعباس، بر اهمیت تاسیس مرکز رشد مشت[...]
پارک فناوری کودکان به زودی افتتاح می شود
در بازدید اخیر رئیس و معاون پشتیبانی پارک علم و فناوری از کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، گام مهمی در راستای عقد تفاهمنامه هم افزایی فعا[...]
گزارش تصویری اختتامیه دوره آموزشی مهارت های ارتباطی ویژه کارکنان پارک علم وفناوری هرمزگان
[...]